KEKSIJÄLLE

Tuskin lähtisit viidakkoon ilman minkäänlaista opasta tai turvaa. IP-suojaus vaikuttaa usein siltä, kuin raivaisi viidakossa tietään viidakkoveitsellä. Suosittelemme käyttämään hyväksi havaittua patenttiasiamiestä. Hakemusten kommervenkit ovat niin erityisiä, ettei maallikko usein osaa valita oikeanlaista ja-/tai tai -sanoja oikeaan paikkaan. Niillä hakemuksen merkitys muuttuu ja keksintö joko saa tai ei saa uutuussuojaa.

Kannattaa kysyä suositteluja mitkä ovat palvelevia patenttitoimistoja – ja keillä on keksintöösi liittyvää osaamista. Muilla keksijöillä on usein sekä hyviä että ‘vähemmän hyviä’ kokemuksia. Vertaiset auttavat mielellään.

ENSIKEKSIJÄN 10 ASKELTA IDEASTA INNOVAATIOKSI

– Miten navigoida keksinnön kanssa ?

1

Sinulla on idea, jonka voit omia itsellesi keksintönäsi. Tarkasta, että ideasi on vapaa hyödynnettäväksi, jolloin samanlaista keksintöä ei löydy jonkun muun itselleen rekisteröimänä. Tiedon saa Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta www.prh.fi tai heidän neuvojiltaan.

2

Älä esittele keksintöäsi julkisesti (ei somessakaan), sillä sen suojaaminen omiin nimiisi edellyttää, että se on uusi ja ennen tuntematon. Nykyisin on käytössä ”first to file”-järjestelmä, jonka mukaan keksinnön omistaa se, joka ensimmäisenä hakee keksinnölle omistusoikeutta (esim. patenttia). 

3

Jos keksintösi todetaan uudeksi, dokumentoi se ja sen kehitystyö. Hae patenttia. Arkistoi piirustukset, muistiinpanot neuvotteluista, sopimukset ja keksintöön liittyvä muu materiaali. Pidä keksintöösi liittyvistä asioista päiväkirjaa.

4

Mieti ja kartoita keksintösi keksintösi kaupallistumiskelpoisuutta tutkimalla kysyntää kotimaassa ja ulkomailla. 

5

Kartoita tarvitsemasi teollisoikeudellinen suoja ja sen laajuus (kotimaan patentti, kansainvälinen PCT, Eurooppapatentti, mallisuoja, hyödyllisyysmalli ja/tai tavaramerkki)

6

Käytä patentti- ja muiden suojaushakemusten tekemiseen asiantuntijaa (esim. patenttiasiamiestä)

Keksinnön kaupallistamiseen ja suojaukseen liittyvää neuvontaa saa ELY-keskuksissa  https://ely-keskus.fi/web/ely/ely-keskukset

8

Keksinnön kehittämiseen tarvitaan rahaa. Suomalainen tai Suomessa asuva yrittäjä voi anoa rahoitusta keksintönsä tuotekehityksen alkuvaiheille (esim. Keksintösäätiö, Business Finland). Ellet halua ryhtyä yritystä, tutki mahdollisuuksia myydä tai lisensioida keksintösi. 

9

Varmista kumppaneittesi luotettavuus. Ellet halua ryhtyä yrittäjäksi, tutki muita mahdollisuuksia (esim. keksinnön myynti ja lisensointi rojalteineen). Valitse luotettavat ja sitoutuvat kumppanit sekä sijoittajat että business-enkelit hyvin. 

10

Jos keksintö liittyy työhösi, olet tehnyt työsuhdekeksinnön. Työsuhdekeksintöjä säätelee työsuhdekeksintölaki. Työsuhdekeksinnöstä on tehtävä ilmoitus työnantajalle kolmen kuukauden kuluessa. Työntekijä on lain mukaan oikeutettu kohtuulliseen korvaukseen keksinnöstä, jos työnantaja päättää hyödyntää keksinnön. Opintoihin liittyvissä keksinnöissä neuvottele oppilaitoksen kanssa. Jos keksintö on työryhmän aikaansaama, neuvottele yrityksen tai yliopiston johdon kanssa.