Tuskin lähtisit viidakkoon ilman minkäänlaista opasta tai turvaa. IP-suojaus vaikuttaa usein siltä, kuin raivaisi viidakossa tietään viidakkoveitsellä. Suosittelemme käyttämään hyväksi havaittua patenttiasiamiestä, jos aiot suojata keksintöä. Myös PRH:n kotisivuilta tai palveluiden avulla saat käsityksen siitä millaiset keksinnöt voi suojata. Oma ja hyvä patenttiasiamies on kultaakin kalliimpi. Hakemusten kommervenkit ovat niin erityisiä, ettei maallikko usein osaa valita oikeanlaista ja-/tai tai -sanoja oikeaan paikkaan. Niillä hakemuksen merkitys muuttuu ja keksintö joko saa tai ei saa uutuussuojaa.
Kannattaa kysyä suositteluja mitkä ovat palvelevia patenttitoimistoja – ja keillä on keksintöösi liittyvää osaamista. Muilla keksijöillä on usein sekä hyviä että ’vähemmän hyviä’ kokemuksia. Vertaiset auttavat mielellään – KYSY rohkeasti, varsinkin saman keksintöalan toimijoilta.
ENSIKEKSIJÄN 10 ASKELTA IDEASTA INNOVAATIOKSI
– Miten navigoida keksinnön kanssa ?
1
Sinulla on idea, jonka voit omia itsellesi keksintönäsi. Tarkasta, että ideasi on vapaa hyödynnettäväksi, jolloin samanlaista keksintöä ei löydy jonkun muun itselleen rekisteröimänä. Tiedon saa Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta www.prh.fi tai heidän neuvojiltaan.
2
Älä esittele keksintöäsi julkisesti (ei somessakaan), sillä sen suojaaminen omiin nimiisi edellyttää, että se on uusi ja ennen tuntematon. Nykyisin on käytössä ”first to file”-järjestelmä, jonka mukaan keksinnön omistaa se, joka ensimmäisenä hakee keksinnölle omistusoikeutta (esim. patenttia – joten joku muu voi suojata sen etkä tule saamaan oikeuksiasi takaisin). Jokaisen kanssa voit tehdä salassapitosopimuksen, johon liittyy sanktio, jos sen allekirjoittaja tuo julki ilman lupaasi. Viranomaisilla on salassapitovelvollisuus automaattisesti, joten heille voinet kertoa vapaammin – tarkista silti aina, että kertomasi tieto on toistaiseksi salaista.
3
Jos keksintösi todetaan uudeksi, dokumentoi se ja sen kehitystyö. Hae patenttia. Arkistoi piirustukset, muistiinpanot neuvotteluista, sopimukset ja keksintöön liittyvä muu materiaali. Pidä keksintöösi liittyvistä asioista päiväkirjaa ja tallenna alkuperäiset erilliseen muistiin (muistitikku, merkitse ja talleta se hyvin).
4
Mieti ja kartoita keksintösi keksintösi kaupallistumiskelpoisuutta tutkimalla kysyntää kotimaassa ja ulkomailla. Mitä enemmän tiedät kaupallisuusmahdollisuuksista ja erilaisista tuoteversioista, sitä nopeammin sijoittajat kiinnostuvat sinusta ja keksinnöstäsi.
5
Kartoita tarvitsemasi teollisoikeudellinen suoja ja sen laajuus (kotimaan patentti, kansainvälinen PCT, Eurooppapatentti, mallisuoja, hyödyllisyysmalli ja/tai tavaramerkki)
6
Käytä patentti- ja muiden suojaushakemusten tekemiseen asiantuntijaa (esim. patenttiasiamiestä). Huonosti tehty patenttihakemus ei ole minkään arvoinen – sillä ei saa suojaa edes kotimaassa. Patenttien kieliasu oudoksuttaa, mutta on merkityksellistä ja yksityiskohdat antavat enemmän suojaa.
7
Keksinnön kaupallistamiseen ja suojaukseen liittyvää neuvontaa saa ELY-keskuksissa https://ely-keskus.fi/web/ely/ely-keskukset. Useat patenttitoimistot tarjoavat ensitapaamisen neuvonannon ilmaiseksi, mutta seuraavat yhteydet laskutetaan. Varaudu tähän.
8
Keksinnön kehittämiseen tarvitaan rahaa. Suomalainen tai Suomessa asuva yrittäjä voi anoa rahoitusta keksintönsä tuotekehityksen alkuvaiheille (esim. Keksintösäätiö, Business Finland). Ellet halua ryhtyä perustamaan yritystä, tutki mahdollisuuksia myydä tai lisensioida keksintösi.
9
Varmista kumppaneittesi luotettavuus. Ellet halua ryhtyä yrittäjäksi, tutki muita mahdollisuuksia (esim. keksinnön myynti ja lisensointi rojalteineen). Valitse luotettavat ja sitoutuvat kumppanit sekä sijoittajat että business-enkelit hyvin. Kaikki yhteydenotot eivät valitettavasti tuota pitkäaikaista sitoutuneisuutta ja joskus heillä saattaa olla halukkuutta päästä päättävään asemaan – ilman, että heillä on oikeasti annettavaa sinulle, keksinnölle tai yrityksellesi. Tarkista kandidaattien CV’t ja kysy heidän entisiltä työnantajiltaan suosituksia puhelimitse ja/tai kirjallisesti.
10
Jos keksintö liittyy työhösi, olet tehnyt työsuhdekeksinnön. Työsuhdekeksintöjä säätelee työsuhdekeksintölaki. Työsuhdekeksinnöstä on tehtävä ilmoitus työnantajalle kolmen kuukauden kuluessa. Työntekijä on lain mukaan oikeutettu kohtuulliseen korvaukseen keksinnöstä, jos työnantaja päättää hyödyntää keksinnön. Opintoihin liittyvissä keksinnöissä neuvottele oppilaitoksen kanssa. Jos keksintö on työryhmän aikaansaama, neuvottele yrityksen tai yliopiston johdon kanssa siitä kenellä on oikeus edistää keksintöä. PIDÄ PUOLESI!