BLOGI

Puheenjohtajalta 2024:

SYYS 2024

Tekemisemme ei juurikaan näy ulospäin. mutta pitkäjänteinen työmme kantaa hedelmää: Meidän jäsenemme saa kansainvälisissä kilpailuissa mahdollisuuden voittaa palkintoja, jotka taas kiinnostavat Suomessa. Uusin ahkeruuden tulos näkyy Aino Mustosen päävoittona GLOBALWIIN kilpailussa: Fatec Oy:n kotisivulta näette paremmin mitä palveluita ja tuotteita yhtiö tarjoaa.

KEVÄT 2024

Paljon on vettä virrannut Kokemäenjoessa siitä, kun puheenjohtaja viimeksi kirjoitti blogia. Syy lienee siinä, että olemme toimineet, mutta se ei oikeuta jättää huomiotta jäsenemme ja innovaatioalasta kiinnostuneet. Kun päivitin historiaamme viime vuodelta, saimme listaan upeita saavutuksia mediassa. Tuottaja Nanna Tulikoura Madventures’sta järjesti ohjelmasarjaan Tervo&Halme tosisuomalaisuutta etsimässä ohjelmasarjaan keksijäosion. Siinä perustajajäsenemme, alamme Grand Lady Maila Hakala sekä intuitiosta kiehtovia kirjoja kirjoittanut tohtori Asta Raami olivat haastateltavina. Ohjelmia pääsee vielä näkemään Yle Areenasta.

Siitä sai olla ylpeä! Mutta niin saimme ’röyhistellä’ myös viime syksyn GlobalWIIN (Global Women Inventors and Innovators Network) konferenssissa Islannissa, jossa olimme hyvin edustettuina. Asta Raami ja Annika Kultavirta keräsivät tietoa miten muissa maissa naiskeksijöiden mentorointia toteutetaan. Eurooppalaisen ja pohjoismaisen naiskeksijäverkoston uranuurtaja Maila Hakala on myös Globaalin kilpailun maskotti. Hän jakoi tapahtumassa palkintoja voittajille. Asta oli kutsuttu paneelin osallistujaksi ja Eija Pessinen kutsuttiin yllättäen vetämään paneelikeskustelua, jossa oli keksijöitä/rahoittajia arabimaasta, Sveitsistä, Islannista ja Ranskasta.

Tästä on hyvä ponnistaa yhä laajempaan tunnettuuteen. Kevään 2024 Naistenpäivän tapahtuma Menestystä Innovaatioilla -seminaari toteutetaan yhteistyössä Tekniikan museon kanssa. Upea jäsenemme, Nina Ignatius taiteili meille loistavan ulkoasun, jota käytämme myös tulevissa tapahtumissa. Hän myös paransi logoamme, joka on englanninkielinen, koska verkostossamme voi olla kuka tahansa Suomessa asuva keksijä.

Puheenjohtajalta 2023:

Viime vuoden lopulla Quin hallituksessa nähtiin tuloksia kuinka hyödyllistä keksijäjäsentemme mentorointi onkaan – ja sen laajentaminen markkinoinnin haasteisiin osoittautui todella hedelmälliseksi. Palaute on myönteistä. Pääosin perustajamme Maila Hakalan ansiosta jatkoimme suurien toimijoiden kanssa perinteisen Naistenpäivän tapahtumamme toteuttamista. Pääsimme mukaan tapahtumaan Kohti tasa-arvoisempaa tulevaisuutta: Naistenpäivänä Vantaalla edistetään tasa-arvoa ja naisten keksijärohkeutta. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen osallistui tapahtumaan ja kannusti meitä voimaannuttamaan naisia.

Puheenjohtajana pääsin innostuneelle yleisölle kertomaan millaista tukea Quin-Suomi ry yhdistyksenä annamme, mutta kuka tahansa muukin voi nuorille ja uusille keksijänaisille antaa kannustusta ja tukea. Nostatin uusia naiskeksijöitä. He pääsivät esittelemään innovaatioitaan: Jenni Lähde (makeanhimoa vähentävä suusuihke, Sweetcheck.fi), Helena Jäntti (pilvipalvelun kautta ensihoitajat saavat ennakkoon tiedon sydänoireiden laadusta, Heart2save.fi), Anni Eskeli (koirien tiineystesti, https://belly-labs.com), ja vuosikymmenten uran tehnyt Roskis-Nalle (https://roskisnalle.wordpress.com).

Sekä yleisö että näytteilleasettajat innostuivat verkottumaan tapahtumassa. Tällaisia tapahtumia tarvitaan lisää. Tavoitteena onkin nyt koronan jälkeen toteuttaa useampia jäsentapaamisia, jossa pääsemme verkottumaan teidän kanssanne. Meidän säännöissä on salassapitovelvollisuus, joten voit jäsenenä luottamuksella keskustella kanssamme.

Me myös kannustamme keksijänaisia osallistumaan kansainvälisiin keksijäkilpailuihin, joiden mediakiinnostuksen vuoksi saatatte saada myös enemmän ja suurempia sijoittajia / rahoittajia. Me suosittelemme keksijää hakemaan Globaalia keksintöpalkintoa (yli kymmenen kategoriaa). Global Woman Inventor and Innovators Network = GWIIN-kisa pidetään Islannissa 6-7.9.2023 ja siihen liittyy gaalatilaisuus ps alkintoineen. Kysy suositusta meiltä: quinfinland@gmail.com. Ole nopea, sillä myöhästyneitä hakemuksia ei kansainvälinen raati käsittele.

Suurin osa hallituksestamme osallistuu muiden asiantuntijoiden lisäksi Keksintösäätiön uuden Apu+Raha -palvelualustan arvioijiksi. Lisää tietoa uusille keksijöille: https://www.keksintosaatio.fi/uutiset/keksintosaation-apuraha-palvelu-kaynnistyy-kevaalla-2023a – Jos olet uusi keksijä, tutustu tähän palveluun, jolla pyritään auttamaan ruohonjuuritason keksijöitä.

Lämpimin terveisin,

Eija Pessinen, keksijänaisten Quin-Suomi ry puheenjohtaja

***********************************************************************************************************

Puheenjohtajalta 2022:

Teemme historiaa

Olemme viime vuosina tiivistäneet yhteistyötä muiden keksintöalan toimijoiden kanssa ja se on kantanut hedelmää. Hallituksemme aktiiveja on myös muiden keksijäalan toimijoiden hallituksissa. Perustaja-jäsenemme Maila Hakala jatkaa toimintaa Suomalaisten keksijöiden tukiyhdistys, SKTY ry’ssä, jossa myös varajäsenenä toimii Quin pj Eija Pessinen. Lisäksi hallituksemme jäsen Siru Hannula on sekä SKTY’ssä että Keksintösäätiön hallituksessa.

Erityisesti iloitsemme isosta askeleesta valtion hallintoon, jossa saimme yhden edustajan Kansallisen aineettomien oikeuksien strategian seurantaryhmään (TEM). Edustajanamme seurantaryhmässä tullee olemaan Siru Hannula, jolla jo ennestään on mandaatti molemmissa keksijäyhdistyksissä ja Keksintö-säätiössä. Toivomme voivamme vaikuttaa laajasti itsenäisen keksijän mahdollisuuksiin menestyä Suomessa ja ulkomailla. Tähän mennessä itsenäisten keksijäin ääni ei ole kuulunut lainkaan valtakunnallisessa IP-strategiatyössä.

Hallituksen varapuheenjohtaja Asta Raami on väitellyt intuitiosta ja kirjoittanut useita intuitiokirjoja (suosittelen, saat uusia näkökulmia miten keksintö syntyy – hän on haastatellut kymmeniä keksijöitä). Intuitiokouluttajana hän on valmentanut yhtiöitä intuitionäkökulmaan. Hän sai erään suuryrityksen ottamaan itsenäinen keksijä ratkaisemaan yhtiön vuosikymmenien tuotekehityspulmaa. Keksijä löysi toimivan ratkaisun kahdessa tunnissa (!!!) ja nyt ollaan tekemässä prototyyppiä. Kerrassaan mahtava uutinen!

Ikioma Mailamme on kutsuttu kirjoittamaan kirjaa European Women Innovator and Inventor’s Network’n perustamisesta ja sen historiasta. Lontoossa häntä odottavat Dr Bola Olabisin (FRSA) lisäksi verkostomme Islannin ja Eestin naiskeksijäyhdistysten puheenjohtajat Elinora Sigurdardottir ja Anne-Mari Rannamäe. Ilman näiden upeiden naisten panostusta, organisaatiota nimeltä EUWIIN (myöhemmin EIWIIN + myöhemmin GWIIN) ei olisi koskaan perustettu. Englannin kuningatar Elisabeth II on kutsunut Bolan Yhdistyneiden Kuningaskuntien Fellowship -verkostoon.

Yhdistyksemme edistää Suomessa asuvien naiskeksijöiden mahdollisuuksia saada kansainvälistä tunnustusta keksinnö(i)stään ja sen myötä saamaan myös suomalaisten sijoittajien ja median kiinnostusta innovaatioonsa. Tämä työ jatkuu, oli koronaa tai ei.

Suurkiitos yhteistyöstä Suomalaisen Naisliiton Helsingin ja Hämeenlinnan yhdistyksien ja Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK’n kanssa toteutuneesta Kansainvälisen Naistenpäivän Menestystä Innovaatioilla -webinaarista. Kiitokset Merja Talkamo, Ritva Karinsalo, Maija Kauppinen ja Annukka Pakarinen.

Jos kiinnostut kilpailemaan innovaatiostasi kansainvälisesti, ota meihin yhteyttä. Me annamme painavan suosituksen, autamme tarvittaessa hakemuksen tekemisessä (englanniksi) ja opastamme kilpailemaan ja esiintymään kansainvälisissä kisoissa. Nostamme uusia keksijöitä esille myös Kansainvälisen naistenpäivän tapahtumissamme. Toimimme jäsenmaksutuloilla, joten palvelua saavat vain jäsenmaksunsa maksaneet jäsenemme. QUIN hallitus hyväksyy uudet jäsenet vapaamuotoisesta hakemuksesta – haastattelemme heitä myös ennen hyväksyntää. Henkilöjäsenmaksu 40 €/vuosi ja yrityksille 300 €/vuosi. Yritysjäsenet tervetuloa!

Jäsentemme mentorointia toteutamme mentoriryhmän aikataulujen puitteissa. Kerralla ryhmämentoroimme vain kahta naiskeksijää, jotta meidän konkareiden kokemus ja verkostot parhaiten auttaisivat laajasti niin bisneksen, hallinnoinnin kuin tuotekehityksen ja suojauksen teemoissa.

Meidät tavoittaa parhaiten quinfinland@gmail.com sähköpostin kautta.

Iloista kesää kaikille Ihanille Naisille ja Miehillekin!

Eija Pessinen, Quin-Suomi ry puheenjohtaja

Puheenjohtajalta 2021:

Syntymästämme 20 vuotta

On syytä olla ylpeä, että Suomi on edelläkävijä keksijänaisten verkottumiseen ja yhdistystoimintaan ja että Quin-Suomi ry on jo 20-vuotias!

Tästä saamme kiittää alamme gurua, Maila Hakalaa, joka on jo yli 30 vuoden ajan edistänyt maassamme naiskeksijöiden asiaa – ja sitä ennen kymmenen vuotta kaikkien keksijöiden asemaa. Hän on vuosien ajan ollut näköalapaikalla myös kansainvälisessä keksijäjärjestössä IFIAssa (International Federation of Inventors’ Associations). 

Ilman Mailaa myöskään Quin-Suomi ry’tä ei olisi. Hän toimi moottorina ja perustajajäsenenä syksyllä 2001 ”Quinnliga Upfinnare i Norden” eli QUIN-Suomi ry yhdistyksen perustamisessa. Hän solmi kansainväliset kontaktimme ja on edistänyt yhteistyötä myös Lontoossa päätoimipaikkanaan pitävää ja kansainvälisesti tunnustettua ja kuningattaren aateloimaa, Dr Bola Olabisi’n, eurooppalaisen naiskeksijäverkoston (EUWIIN–> EIWIIN) perustamista, josta nykyään käytetään nimitystä GWIIN (Global Innovator’s and Inventor’s Network)

Ansioistaan Maila Hakala ja Viron sisarjärjestömme johtaja Anne-Mari Rannamäe saivat ainutlaatuisen kultaisen kunniapalkinnon (Bari, Italia 2016). Teemme siis yhteistyötä Islannin KVENN (Icelandic Women Inventors and Innovators Network) ja Ruosin KUIS (Kvinnliga uppfinnare i Sverige) sekä Viron Quin-Estonia mtü’n kanssa. Viimeistä Maila Hakala on auttanut perustamaan. 

Yhteistyömme on 2020-2021 koronasta huolimatta toiminut. QUIN-Suomi .yhdistyksemme on päässyt kaksikymppiseksi, joten juhlimme sitä alan vaikuttajien kanssa 17.11.2021. Yhdistyksemme varapuheenjohtaja Asta Raami pääsi myös puhumaan intuitiotutkimuksistaan Puoli Seitsemän -ohjelmaan 19.11.21, johon tässä linkki: https://areena.yle.fi/1-50688787?autoplay=true

Iloista loppuvuotta kiinnostuneille ja rattoisaa uuden vuoden alkua!

Innovatiivisin terveisin

Eija Pessinen, hallituksen puheenjohtaja